Tung transport med blokvogn

Jeg er sikker på at vi alle har bandet og svovlet over de her kæmpemæssige blokvogne der kører på motorvejen. Typisk transporterer de tømmer, vindmøller, kloakrør eller andre tunge maskiner. Blokvogne er måske ikke det, der står højest på alles ønskeliste når man ligger på motorvejen.

Blokvogne er fællesbetegnelsen for de helt store køretøjer vi ser på motorvejene, mange af dem har ofte følgebiler med fordi de ikke kan køre så hurtigt. En blokvogn overskrider typisk både vægt og bredde for hvad der er tilladt. Vi ser dem typisk med vindmøller eller andet tungt entreprenørmateriel. Det er også mange gange store mobile kraner.

Det kræver speciel uddannelse at køre sådan en blokvogn, mange af dem har begrænsning på hvor hurtigt de må køre, helt ned til 30 km/t på nogle af dem. De rigtig store blokvogne kan laste helt op til 1000 Tons materiel, afhængig af hvordan de er sammensat.

Det er klart at når man har så tung noget materiel så kan man ikke transportere det overalt, det kræver en speciel vej, der er godkendt til at kunne bære den vægt, det betyder også at det mange gange er på de større veje vi ser de her blokvogne.

Næste gang man sidder på motorvejen og bander over den her store blokvogn der kun kører med 50-80 km/t så husk lige på at det faktisk ikke er fordi de ikke har andet valg, der er ikke mange steder de kan køre, og for at betale for en tung transport blokvogn, en følgebil, 2 chauffører og diesel, forsikeringer osv. så er det mange tusinde kroner der er i spil bare for transporten. Typisk kan priserne være omkring 1000 kroner i timen, samt fra 400 kroner pr. km og op. Det vil sige at skal man køre 10 Km med en blokvogn koster det hurtigt 5.000 DKK. Så det er ikke for sjov de er ude at køre.

Disclaimer

Leave a Reply